Surface piercing

Uit PiercingWiki

Versie op 15 apr 2014 09:27 van Danielle (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Algemeen en plaatsing

Surface piercing betekent letterlijk 'oppervlakte piercing'. Dat is ook exact wat piercings van dit type zijn: piercings onder het huidoppervlak door. De plaatsing van deze piercings varieert sterk; in principe zijn er weinig plekken waar tegenwoordig géén surface piercing gezet is. De kans van slagen is echter van veel factoren afhankelijk, met name de beweeglijkheid van de plaats in kwestie is een erg belangrijke factor in de genezing. Veel voorkomende plekken zijn de sternum, anti-wenkbrauw, verticaal voor de tragus van het oor en de Christina piercing.

Complicaties bij deze piercings kunnen vrij gemakkelijk optreden. Als de plaats in kwestie sterk onderhevig is aan beweging, zal dit de genezing van de surface piercing niet ten goede komen en kan deze overmatig littekenweefsel aanmaken of uiteindelijk zelfs uitgroeien. Een kundige piercer met ruime ervaring en kennis van het zetten van surface piercings kan je in de meeste gevallen prima begeleiden met het maken van je uiteindelijke keuze.


Sieraad

De meeste piercers kiezen voor een specifiek type sieraad: de zogenaamde surface barbell. Dit is een speciaal gebogen sieraad met twee opstaande pootjes waar de accessoires opgeschroefd kunnen worden. In sommige gevallen wordt het sieraad met de hand nog wat gebogen om zo goed mogelijk de anatomie te volgen. De opstaande pootjes kunnen in een rechte hoek van 90 graden gebogen zijn, of iets afwijkend naar buiten toe.

Een variatie op de traditionele surface barbell is het zogenaamde 'Japanse' sieraad wat in samenwerking met een Japanse piercingshop is ontwikkeld. Het lange, onderhuidse gedeelte van deze barbell is geheel plat in plaats van rond, wat druk op de bovenliggende huid vermindert en de kans op een stabiele plaatsing vergroot.

Sommige piercers geven de voorkeur aan sieraden van Tygon, wat vanwege de flexibele eigenschappen een grotere kans op genezing zou bieden. Dit staat echter ter discussie omdat in de meeste gevallen de pootjes van het sieraad niet in een vaste positie staan en hierdoor de druk op de piercing zouden vergroten, met alle eventuele complicaties van dien.

Tygon dient echter niet verward te worden met PTFE of Bioplast. Deze materialen zijn in mindere mate flexibel en hebben daardoor een lagere kans op een succesvolle genezing.


Genezing

6-9 maanden, vaak langer.


Regelmatig voorkomende surface piercings

Bindi - surface piercing geplaatst op de plek tussen de ogen, net boven de neusbrug.

Heup - surface piercings geplaatst aan één of aan weerszijden van de buik, op heuphoogte.

Madison - surface piercing geplaatst in het kuiltje waar de twee sleutelbeenderen samen komen, onderaan de hals.

Nape/nek - surface piercing geplaatst aan de achterzijde van de nek.

Pols - surface piercing geplaatst op de bovenkant van de arm, op polshoogte.

Sideburn - surface piercing verticaal geplaatst voor de tragus, een de zijkant van het gezicht.

Sternum - surface piercing verticaal geplaatst op de plek van het borstbeen.

Links

Piercingsieraden geschikt voor Surface Piercings

Persoonlijke instellingen