Zoutoplossing

Uit PiercingWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Een veelgebruikte nazorgmethode is het gebruik van een zoutoplossing. Een zoutoplossing in de juiste verhouding komt overeen met het zoutgehalte in het menselijk lichaam, waardoor de oplossing niet irriterend is en helpt de genezing en afvoer van afvalstoffen te bevorderen. In de geneeskunde wordt gebruik gemaakt van een fysiologische zoutoplossing die precies de juiste verhoudingen heeft en bovendien steriel is en hiermee geschikt voor toediening voor doeleinden in het menselijk lichaam. Thuis zul je diezelfde ideale omstandigheden niet kunnen bereiken, maar je kunt wel prima een (warme) zoutoplossing maken om je piercings van buitenaf mee te verzorgen.


Warme zoutoplossing
Een warme zoutoplossing bevordert de bloedsomloop en maakt korstjes zacht. Indien je piercing geirriteerd is, zal het helpen om de piercing wat te kalmeren en afvalstoffen af te voeren.

Koude zoutoplossing
Een koude zoutoplossing kun je gebruiken wanneer er sprake is van zwelling net na het piercen. Bijvoorbeeld bij lippiercings of tongpiercings. Je piercer weet je hier meestal wel goede tips over te geven.


Zout is toch zout?
Was het maar zo eenvoudig... Vaak gaat het vooral om keukenzout wanneer er over zout gesproken wordt. Er zijn echter verschillende zoutsoorten te krijgen, waaronder keukenzout (natriumchloride), zeezout of mineraal zout (ook wel steenzout of kristalzout genoemd). Keukenzout vind je vaak vooral in, jawel, keukenkastjes terug. Dit zout is wit, fijngemalen en supergeschikt om toe te voegen aan gerechten. Vaak wordt er aan keukenzout extra jodium en antiklontermiddel toegevoegd. Ideaal om het zout strooibaar te houden, minder ideaal voor het maken van een zoutoplossing voor je piercings. Zeezout kan dan een prima opvolger zijn van het standaard keukenzout. Zeezout wordt gewonnen door het indampen van zeewater. Natuurlijk, onbewerkt zeezout is vrij van toevoegingen en prima te gebruiken voor het maken van een zoutoplossing. Naast zeezout is er ook nog mineraal zout. Dit zout wordt gewonnen uit zoutmijnen op diverse plekken in de wereld en is rijk aan natuurlijke mineralen.

 

Voordelen
Hoewel het misschien een hoop gedoe lijkt om je piercing in een glas met zoutoplossing te hangen, biedt het vooral ontzettend veel voordelen. Een warme zoutoplossing die gemaakt is met de juiste verhoudingen stimuleert de doorbloeding en helpt afvalstoffen en korstjes te verwijderen op een milde, niet irriterende wijze. Daarnaast droogt een zoutoplossing bij juist gebruik de huid niet uit en kun je het zonder probleem voor een langere, aaneengesloten periode gebruiken. Of je nu de irritatie wil verlichten van een piercing die er al wat langer zit, of een nieuwe aanwinst een milde verzorging wil geven, met zoutoplossing kan het allemaal.

 

Hoe maak je een zoutoplossing?
De ideale verhouding is 9 gram zout op 1 liter water. Wanneer je je zoutoplossing in een kopje met een inhoud van 250 ml maakt, heb je dus maar 2,25 gram zout nodig. De meeste keukenweegschalen zijn echter niet zo nauwkeurig, dus we gaan voor het gemak uit van een kwart theelepel op een kopje van 250 ml.

Je hebt nodig:

  • een glas, beker of mok. Brandschoon!
  • 250 ml (kraan)water
  • 1/4 (een kwart) theelepel zout
  • extra water om je mok of glas mee om te spoelen
  • eventueel steriele gaasjes


Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Wanneer het water gekookt heeft, spoel dan je glas of mok even om met water wat net van de kook af is. Giet 250 ml gekookt water in je glas of mok, voeg er 1/4 theelepel Zout aan toe en roer tot alle kristallen zijn opgelost. Je zoutoplossing is nu klaar voor gebruik.

 

Hoe gebruik je een zoutoplossing?
Wanneer je je zoutoplossing gemaakt hebt, kun je de oplossing gebruiken door een glaasje of beker met de zoutoplossing tegen je piercing aan te houden. Dit werkt bijvoorbeeld uitstekend bij tepelpiercing, navelpiercings of bepaalde genitale piercings. Indien je een piercing op een moeilijker bereikbare plek wil reinigen, gebruik dan steriele gaasjes met zoutoplossing en laat dit even op de piercing liggen. Dit kun je vervolgens een aantal keren herhalen, om eventuele afkoeling tegen te gaan. Klaar met de zoutoplossing? Spoel je piercing dan nog even na onder douche en je bent klaar!

 

Persoonlijke instellingen