Uitgroei

Uit PiercingWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Algemeen

Uitgroei kan voor komen bij elke piercing. Wanneer een piercing uitgroeit, is de genezing van deze piercing in veel gevallen incompleet. Het omliggende weefsel duwt het sieraad als het ware uit de huid, wat in de meeste gevallen duidelijk zichtbare littekens achter laat. Het lichaam blijft reageren op het aangebrachte sieraad door middel van roodheid, lichte zwelling en wondvochtafscheiding. In sommige gevallen is er weinig meer te merken dan slechts wat roodheid en af en toe wat jeuk. De wondranden zien vaak wat droog en rafelig, terwijl de net omringende wondomgeving week aanvoelt. Het uitgroeiproces kan direct na het zetten in gang gezet worden, vaker komt het echter voor dat een piercing na enkele weken tekenen van uitgroei begint te vertonen.


Oorzaak

In de meeste gevallen is uitgroei het gevolg van druk om het sieraad en omliggende weefsel. De wond kan hierdoor niet mooi genezen en het lichaam zal daar op reageren door het sieraad zo snel mogelijk naar buiten te drukken zodat de potentiële infectiehaard gesloten kan worden en mooi kan genezen. Uitgroei is een natuurlijk verschijnsel van het afweermechanisme van het menselijk lichaam. Onnodige druk op het sieraad en de piercingwond kunnen ontstaan door een incorrecte sieraadkeuze, verkeerde plaatsing en beweeglijkheid van de piercingplek.


Uitgroei voorkomen

Uitgroei is meestal niet te voorspellen en daarmee ook niet altijd te voorkomen. Zelfs in gevallen wanneer de piercing is gezet met het juiste sieraad, door een kundige piercer én op de juiste plek, kan het toch gebeuren dat een piercing uitgroeit. Toch kan het helpen om vooraf voldoende research te doen naar de gewenste piercing, en de piercingshop welke je in gedachte hebt. Zorg ervoor dat de piercing niet afgekneld wordt door strak zittende kleding. Ook het dragen van sieraden van hoge kwaliteit, met een gladde afwerking en gemaakt van hoogwaardig materiaal zorgen voor een voorspoedige genezing.


Afbeeldingen

Uitgroei bij piercings

Uitgroei bij microdermals

Persoonlijke instellingen