Stretchen

Uit PiercingWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Het stretchen van een piercing

Stretchen, of op z’n Hollands: oprekken, is een bezigheid die al eeuwen voorkomt bij verschillende culturen. Het meest bekend zijn waarschijnlijk opgerekte oorlellen, maar zolang het weefsel het toestaat kun je elke piercing oprekken naar een grotere maat. In het kort is stretchen het oprekken van een goed genezen piercing met behulp van veel geduld, tijd en het juiste materiaal.

Als je besluit je piercing te gaan oprekken is het verstandig om van te voren wat onderzoek te doen. Op deze manier beperk je schade aan je piercings en alle risico’s van dien. Als je een piercing op gaat rekken, is het ook van belang dat je begrijpt welke eigenschappen het gepiercete weefsel heeft. Een oorlel geeft makkelijker mee dan bijvoorbeeld een tepelpiercing. Vervolgens ga je bekijken welke manier het beste bij je past. Hoe dan ook, in veel gevallen zul je moeten beseffen dat het oprekken van een piercing permanent is. Afhankelijk van het weefseltype, de grootte van de stretch en de leeftijd van de stretch zal het gat daarna altijd in meer of mindere mate zichtbaar zijn. Beter goed voorbereid dan later heel veel spijt!

Weet dat stretchen in de meeste gevallen geen pijn hoort te doen. Hooguit voelt het wat branderig of oncomfortabel aan, maar pijn is nooit een goed teken. Ook na het stretchen hoort je piercing zich langzaam weer te herstellen. Roodheid en lichte zwelling is normaal. Scherpe pijn bij bijvoorbeeld aanraken niet.


Hoe rek je een piercing op?

Een goed genezen piercing kan na verloop van tijd opgerekt worden met behulp van een stretchinstrument en wat glijmiddel. Hier lees je hoe je het beste te werk kan gaan en welke materialen je nodig hebt om je piercing veilig op te rekken.

Heb geduld en sla geen maten over! Stretchen mag niet te veel pijn te doen en mag zeker geen nieuwe wonden maken in je reeds genezen piercings. Bloed, wondvocht, korstjes en zelfs pus zijn allemaal tekenen dat je te snel gerekt hebt. Om dit te voorkomen laat je het best minimaal 1 maand tussen elke rekpoging, en ga je met zo klein mogelijke stappen telkens een maat omhoog.

Stretchen doe je vanzelfsprekend pas op het moment dat je piercing daar ook aan toe is. Het stretchen zelf is een proces wat niet te lang moet duren: het stretch instrumentje gaat in één vloeiende beweging door je piercing, waarna je meestal direct een passend sieraad gaat dragen. Laat tapers en insertion pins niet dagen in je oren zitten, ze zijn niet bedoeld om als sieraad te dragen en kunnen hiermee je piercing irriteren of zelfs beschadigen.

Het is normaal dat stretchen een warm, branderig en ietwat oncomfortabel gevoel geeft. Is dat gevoel echter té heftig dan is dit de eerste indicatie dat je beter nog een aantal weken kunt wachten.


Wat heb je nodig?

Een goed genezen piercing

Een piercing die na de initiele genezingsperiode geen korstjes meer vormt, niet meer gezwollen is en niet meer pijnlijk/gevoelig is, is in de meeste gevallen genezen. Maar na de genezingsperiode is het belangrijk dat je het weefsel aan laat sterken, zodat je piercing veilig opgerekt kan worden naar een volgende maat. Reken hiervoor zeker een aantal maanden, bovenop de algemene genezingsperiode.


Een taper

Je hebt een instrumentje nodig om je piercing comfortabel naar een grotere maat te rekken. Handig hiervoor zijn tapered insertion pins, gewone tapers of crescents/spirals.


Glijmiddel

Gebruik een fijne olie (bijvoorbeeld jojoba) of een glijgel (bijvoorbeeld True Jelly) om je piercing op te rekken. Als je rekt terwijl je een warme douche neemt kun je ook gebruik maken van wat milde zeep (bijvoorbeeld SimpleCleanse)


Een passend sieraad

Natuurlijk in je nieuwe, uiteindelijke maat. Neem een sieraad van glas, chirurgisch staal of titanium direct na het rekken. Je kunt na een tijdje wisselen naar sieraden van een ander materiaal.


Hoe ga je te werk?

Neem een lekker warm bad of warme douche. Warmte maakt het weefsel zachter en makkelijker te rekken! Smeer een beetje glijmiddel op je piercing, en een beetje op het stretch instrument. Voer het stretch instrument langzaam, zonder al te veel druk, door de piercing. Breng evtentueel direct na het doorvoeren van het stretch instrument het sieraad in.

Klaar! Laat je piercing minimaal 2 weken aansterken voor je gaat wisselen naar organische materialen zoals hout of hoorn.


Tips voor zachte, flexibele piercings en frisse sieraden:

Na een succesvolle rekpoging, zonder schade aan je piercing, heeft je opgerekte piercing eigenlijk weinig verzorging nodig. Hou je piercings en sieraden schoon zoals je dat bij een normale dagelijkse routine zou doen, en het meeste leed is geleden. Hieronder volgen enkele tips voor de verzorging van je opgerekte piercings:

Gebruik een verzorgende olie of balsem om je opgerekte piercings zacht en gehydrateerd te houden. Dit vergemakkelijkt het eventuele verder rekken van je piercings. Last van de kou? Zeker oorlellen willen nog wel eens moeilijk gaan doen. Houd ze goed vet en draag bij voorkeur organic sieraden. Hout is een absolute aanrader tijdens koude dagen. Wil je nog groter rekken? Masseer je piercing dan regelmatig met olie of balsem om de doorbloeding te stimuleren. Tevens kan het helpen om enkele dagen voor de stretchpoging wat zwaardere sieraden te dragen (bijvoorbeeld glas of metaal). Hou je organic sieraden mooi en schoon met een organic reiniger, zoals OrganiCare.

Persoonlijke instellingen