Ontsteking

Uit PiercingWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Wanneer je een nieuwe piercing laat zetten spreekt het voor zich dat er hierbij een wondje ontstaat. Bij het genezen van een wond kunnen allerlei complicaties optreden, de meest voorkomende daarvan zijn irritatie en ontsteking. Deze twee kunnen echter lastig van elkaar te onderscheiden zijn, daarom volgt hieronder een korte uitleg over de verschillen tussen wondvocht en pus, twee verschijnselen die bij een normale wondgenezing of complicatie daarvan aanwezig kunnen zijn.


Wondvocht of pus?

Wondvocht is een normale reactie van het lichaam. Het hoort nou eenmaal bij een genezende wond en ook al vergeten we het af en toe wel eens, een piercing is een wond. Pus is abnormaal. Het is een teken van een infectie. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen wondvocht en pus?

Wondvocht hoort dun en doorzichtig/wit te zijn. Het droogt vaak op als een geel korstje. Het is over het algemeen niet veel. Een piercing is immers een kleine wond. Normaal wondvocht zal dan ook eerder opgedroogd op je sieraad zitten en niet in je kleding. Het is meestal zo weinig dat je het niet eens uit je piercing zal zien lopen; Aan het eind van de dag of ‘s ochtends zit het bijvoorbeeld aan je barbell. De hitte van een warme zoutoplossing of een douche zorgt dat het er makkelijker uitkomt en dat is dan ook wanneer je het zult zien.

Als de vloeistof dik wordt kan het pus zijn. Het is vooral belangrijk om te kijken over er verandering is in hoeveelheid, kleur en geur van de vloeistof. Het is namelijk nog niet zo makkelijk om pus van wondvocht te onderscheiden. Pus kan verschillende kleuren hebben (naar het organisme wat de infectie veroorzaakt). Het is bijvoorbeeld grijs, geel of groen en kan bloederig zijn. Pus bevat een grote hoeveelheid bacteriën terwijl wondvocht dat niet heeft. Dat is ook de rede dat het stinkt. Het is best moeilijk de twee uit elkaar te halen dus het is het beste om het in context te plaatsen en te kijken naar de andere symptomen van een infectie: pijn, rood, opgezwollen, warm, koorts.


Gaat een ontsteking overigens altijd samen met de genoemde verschijnselen?

Nee dat hoeft niet. Zeker in het begin niet. Naarmate de ontsteking erger wordt zal je echter wel alle verschijnselen zien.


Wat is het verschil tussen een infectie en een ontsteking? Het verschil tussen een ontsteking en een infectie is dat er bij een infectie altijd een micro-organisme de boosdoener is (bacterie, virus, schimmel, parasiet). Een infectie zorgt voor een ontsteking maar een ontsteking is dus niet altijd een infectie. Een ontsteking kan bijvoorbeeld ook auto-immuun zijn of bijvoorbeeld een allergische reactie.


Oh nee, ik ben ergens aan blijven hangen en nu is mijn piercing rood!

Irritatie (of een tijdelijk onderbreking van het genezingsproces) zorgt ervoor dat er tijdelijk meer wondvocht aangemaakt wordt. Dit hoeft dan nog niet meteen te betekenen dat het ontstoken is. Het kan dan ook wat rood, pijnlijk en opgezwollen zijn. Als de vloeistof stinkt, je koorts krijgt of als het niet binnen 48 uur minder is kan het alsnog zo zijn dat je piercing ontstoken is.


Wat moet ik doen al ik sterke twijfels heb of denk dat mijn piercing is ontstoken?

Ga zo snel mogelijk naar je huisarts. Die kan beoordelen of je antibiotica nodig hebt. Haal nooit je piercing eruit voordat je uitsluitsel van een arts hebt gekregen dat het geen ontsteking is. Als je je piercing eruit haalt kunnen de bacteriën gevangen blijven in de wond en kan je een abces krijgen. Het is echt zaak om met een ontstoken piercing naar een arts te gaan. In het ergste geval kan je bloedvergiftiging krijgen. Dit komt natuurlijk zelden voor maar kom op, dat wil je toch niet riskeren.


Bron

PiercingForum.nl

Persoonlijke instellingen