Fimo

Uit PiercingWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Fimo klei is een zogenaamde polymeer klei. Het bestaat vooral uit PVC en ftalaten. PVC is een soort plastic die bijvoorbeeld in elektriciteitsdraden en -buizen, kunststof rioleringen en waterleidingen zit. Je kan het vrij glad afwerken, waardoor je geen ruwe, schurende onderdelen hebt. PVC is relatief onschuldig, zolang je het maar niet verbrandt of tot een te hoge temperatuur verhit (hoger dan de aangerade temperatuur om fimo klei te bakken). Alleen dan worden er kankerverwekkende dioxines gevormd. PVC hoort eigenlijk niet thuis in het milieu of huisvuil, omdat het dan altijd onbedoeld verbrand kan worden. De ftalaten zijn een ander verhaal. Het zijn de stoffen die de klei soepel houden en ze zijn verre van gezond. Bij een te grote dosis van deze stoffen in het lichaam, wordt een goede werking van je lever verstoord. Het kan ook de hormoonhuishouding ontregelen. Ftalaten kunnen door de huid opgenomen worden. Bij af en toe kleien is de opgenomen hoeveelheid gering, maar als je continue of zeer frequent sieraden draagt die van Fimo gemaakt zijn, kan het gezondheidsrisico's opleveren.

Er is nog heel veel onduidelijk over de veiligheid van Fimo als oorsieraden. Er is nog geen onafhankelijk onderzoek naar gedaan. Fimo wordt afgeraden om als juweel te dragen in piercings.

Eventuele oplossingen: Draag het sieraad door een tunnel van silicone of staal, lijm een frontje vast op een acrylplug, wees creatief, maar zorg ervoor dat je huid niet in aanraking komt met de fimo klei.

Persoonlijke instellingen