Chirurgisch staal

Uit PiercingWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Een groot deel van piercingsieraden is gemaakt van de metaallegering type 316L. Dit is een metaallegering met zeer hoge corrosiebestendigheid, oftewel, het kan bijna niet roesten. 316L Is de aanduiding die de ASTM (American Society for Testing and Materials) eraan geeft. De L staat voor "low carbon" (laag koolstofgehalte). Dit lage koolstofgehalte zorgt ervoor dat, zelfs nadat het staal onder hoge temperaturen verwerkt is, zijn corrosiebestendigheid blijft behouden. Het type staal wordt in de volksmond chirurgisch staal genoemd, maar in feite is de juiste term "roestvast staal".

Een hoeveelheid chroom in het staal zorgt voor de corrosiebestendigheid. Deze vormt door aanraking met zuurstof een onzichtbare laag van chroomoxide. Deze is niet doordringbaar door water of lucht en voorkomt daarmee dat het materiaal gaat roesten. Deze laag is heel dun, maar mocht hij beschadigen (door bijvoorbeeld krassen) herstelt hij zich vanzelf zeer snel weer. Dit effect noemt men passivatie. Het laagje wordt ook wel de passivatielaag genoemd.

316L Is een legering die voor het grootste gedeelte bestaat uit chroom, nikkel en molybdeen. Omdat deze legering nikkel bevat mogen sieraden van dit materiaal alleen gedragen worden in reeds geheelde piercings. Dit is bepaald in de nikkel wetgeving. Een piercer mag in Nederland (en de rest van Europa) alleen sieraden in een nieuwe piercing plaatsen van hypoallergene materialen en met minder dan 0,05% nikkel. Dat is de reden dat een piercer in Nederland altijd moet werken met sieraden van titanium. Titanium is namelijk hypoallergeen en bevat geen nikkel.

De hoeveelheid nikkel die uit chirurgisch stalen sieraden mag vrijkomen is ook vastgelegd in de nikkelwetgeving. Deze hoeveelheid nikkel mag niet meer zijn dan 0,5 microgram per vierkante centimeter per week. Dit is om te voorkomen dat mensen een nikkelallergie opbouwen die kan resulteren in eczeem.

Persoonlijke instellingen