Autoclaaf

Uit PiercingWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Een autoclaaf is een toestel waar door middel van stoom onder druk vloeistoffen, instrumenten, glas, bepaalde kunststoffen en doeken in gesteriliseerd kunnen worden. In het geval van het beroep van een piercer gaat het natuurlijk om het steriliseren (het opzettelijk doden van micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels) van naalden, sieraden, klemmen, receiving tubes en dergelijke.


Hoe gaat dit in zijn werk?

Een autoclaaf is het best te vergelijken met een snelkookpan. De autoclaaf bevat een bepaalde hoeveelheid vloeistof en wordt vervolgens luchtdicht afgesloten. Hierna wordt de temperatuur in de autoclaaf opgevoerd voor een bepaalde periode, waardoor de vloeistof verdampt en zo een drukverhoging binnen in de autoclaaf veroorzaakt. Het gebruikelijke protocol bij een sterilisatieproces is 20 minuten bij 121 graden Celcius. Om de 121 graden te bereiken is 1 bar druk (=100000 Pascal) nodig. Omdat de autoclaaf luchtdicht is tot een bepaalde hoeveelheid druk kan deze goed heet worden omdat de druk stijgt waardoor het kookpunt van water wordt verhoogd.


Waarom?

Het is van belang dat alles waarmee gewerkt wordt steriel is in verband met besmetting. Piercing materiaal kan op wat voor manier dan ook besmet raken. Als men gepierced wordt en het materiaal waarmee gewerkt wordt is niet steriel dan is de kans op besmetting aanwezig waardoor men een ontsteking kan krijgen (of in de ergste gevallen een ziekte oplopen als HIV of hepatitis). Het is daarom van belang dat er altijd goed gekeken wordt naar de sterilisatiemogelijkheden voordat men zich laat piercen. Vraag het desnoods bij de piercer zelf na, zodat je over de juiste informatie beschikt.

Persoonlijke instellingen