Acryl

Uit PiercingWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Acryl, of de scheikundige naam: Polymethylmethacrylaat (PMMA), is een kunststof. Het is ook bekend als plexiglas en wordt veel gebruikt ter vervanging van glas. Acryl is relatief goedkoop, makkelijk in vormen te gieten, laat 90% licht door (in transparante versie) en kan in vrijwel alle kleuren gemaakt worden. Om deze redenen is het een veel gebruikt materiaal voor piercingsieraden.

Een nadeel van acryl is dat het zich slecht laat reinigen. Desinfectanten op alcoholbasis tasten het acryl aan. Balletjes kunnen daardoor eenvoudig breken. Was je acryl sieraden daarom alleen met een milde (antibacteriële) zeep en niet met alcohol of een andere aggresieve desinfectant. Ook materialen op petrolatum basis (zoals Vaseline) kunnen een slechte invloed op acryl hebben. Gebruik dit dus niet in combinatie met een acryl taper, plug of tunnel.

De meeste mensen ondervinden geen problemen van het dragen van acryl en kunnen het ook zonder problemen gebruiken om mee te stretchen. Sommige mensen kunnen echter (licht) allergisch reageren op het materiaal. Mocht je merken dat je lichaam reageert op acryl, wissel dan naar een sieraad van glas, titanium of chirurgisch staal. Zorg dat je piercings goed genezen en/of goed hersteld zijn na een stretchpoging, meestal levert het dragen van acryl dan geen problemen meer op.

Persoonlijke instellingen